odmiana Vineta jest wczesną, jadalną odmianą ziemniaków. Jest odporna na suszę, odznacza się wysoką jakością kulinarną i bardzo dobrym smakiem.
Cechy charakterystyczne Odmiana Vineta należy do typu konsumpcyjnego AB, czyli pośredniego - sałatkowego i ogólnoużytkowego. Bulwy ziemniaków należące do tej odmiany zwierają 12,7% skrobi, a ich miąższ po ugotowaniu lekko rozsypuje się. Kolor miąższu jest jasnożółty, a skórka bulw jest średnio chropowata.
Vineta na polu wschodzi wcześnie i do późnej wiosny zachowuje dobrą jakość konsumpcyjną, a bulwy po zbiorze odznaczają się długim okresem spoczynku i bardzo dobrze przechowują się.
Wymagania i agrotechnika Ziemniaki odmiany Vineta najlepiej uprawiać na glebach lekkich i średnich. Odmiana ta ma średnie wymagania wodne i jest odporna na stres powodowany przez suszę.
Vinetę należy sadzić w szeroką rozstawę rzędów (75 cm), a odległości pomiędzy roślinami powinny wynosić około 30 cm. Optymalne dawki nawozowe wynoszą: 120-130 kg N/ha, 200-150 kg K/ha i 100 kg P/ha. Na jesień, pod głęboką orkę zimową można również stosować obornik w dawce 35 t/ha. Dodatkowo do roślin można dostarczyć wraz z nawozami mikroelementy.
Odporność Odmiana Vineta jest wrażliwa na metrybuzynę, substancję aktywną zawartą w takich herbicydach, jak: Dancor, Metripaz, Mistral i Sencor.
Jest odporna na mątwika ziemniaczanego oraz średnio odporna na zarazę ziemniaczaną i alternariozę. Jest też mało podatna na uszkodzenia, parcha i rdzawą plamistość oraz średnio podatna na czarną plamistość.
Jej plantacje można opryskiwać fungicydami, aby zabezpieczyć rośliny przed atakiem różnych chorób oraz zapewnić wysokie plony i łatwe przechowywanie bulw. Sadzeniaki można zaprawiać przeciwko rizoktoniozy, co dodatkowo zapewnia też wyrównane wschody roślin.
Zbiór Zbiór tej odmiany należy wykonywać wtedy, gdy temperatura powietrza będzie wynosiła około 12°C, ponieważ zapewnia to odpowiednią ochronę bulw przed uszkodzeniami. Po zbiorze bulwy należy wentylować i schładzać, aby je wysuszyć i doprowadzić do zabliźnienia ewentualnych uszkodzeń. Średni plon wynosi 40 t/ha.